Castratie of niet?
Castratie van de reu?
Het is wellicht één van de meeste gestelde vragen hier op De Roelhoeve! Maar u weet niet of u wel de juiste beslissing maakt? Of u bent bang geworden van alle indianenverhalen?
Wij nemen hier omtrent een duidelijk standpunt in en zijn erg voorstander van castratie van de reu.
Wij hebben voor u een aantal overwegingen op een rij gezet.
Castratie kan ervoor zorgen dat uw hond een aangenamer en minder dominante huisgenoot wordt. Wilt u zeker weten of castratie het gewenste effect heeft, dan kan een chemische castratie meer duidelijkheid verschaffen.
Castratie voor een aangenamer gezinslid
• Zonder de bekende paringsdrang kan uw hond een aangenamer huisdier worden.
• Minder weglopen en geen ongewenste serenades meer.
• De gecastreerde reu produceert minder pussige uitvloeiing uit de penis en heeft minder neiging in en om het huis een territorium af te bakenen.
• Gecastreerde honden zijn aanhankelijker en gemakkelijker in de omgang met mensen, maar ook met andere honden.
Castratie tegen dominantie
Castratie kan ervoor zorgen dat uw hond rustiger en minder dominant wordt. Het kan, maar het hoeft niet! We mogen aangeleerd gedrag en gedrag als gevolg van mannelijk hormoon niet met elkaar verwisselen. Als u wilt weten of het gedrag aangeleerd of hormonaal is kan u uw hond een implantaat (suprelorinchip) laten geven. Dit implantaat onderdrukt tijdelijk de productie van mannelijk hormoon. Gedraagt uw hond zich na het plaatsen van het implantaat zoals u dat graag zou willen, dan is castratie een goede optie. Is er geen verandering, dan kunt u beter met het gedrag van uw hond aan de slag!
Castratie voor een gezondere hond?
Daar waar bij teefjes in verband met de gezondheid geadviseerd wordt voor de eerste loopsheid te steriliseren, is er medisch gezien geen reden om een hond op jonge leeftijd te castreren. Op latere leeftijd kunnen er wel medische redenen zijn voor castratie. Prostaatproblemen, testikeltumoren en bepaalde tumoren aan de anus zijn daar voorbeelden van.
Castratie, sterilisatie en het fabeltje van overgewicht.
Sommige honden kunnen de neiging hebben om wat in gewicht aan te komen na sterilisatie of castratie. Dit kan echter eenvoudig tegengegaan worden. Na de ingreep komt de stofwisseling op een lager niveau te liggen. Honden die dan hetzelfde blijven eten houden meer energie over wat opgeslagen kan worden in vet. Dit betekent dat een hond na sterilisatie of castratie gewoonweg minder voer of een voeder met een lager energiegehalte nodig heeft.
Castratie als probleemoplosser
Enkel castratie is nooit de oplossing voor een probleem. Castratie zal het wel mogelijk maken om uw probleem helpen op te lossen. Maar uiteindelijk zal ongewenst gedrag aangepakt moeten worden en slechte gewoontes doorbroken moeten worden.Onze mening van castratie is van die aard dat je niet moet wachten tot er een probleem is. Alle honden die gehouden worden als gezelschapsdier worden best gecastreerd voor hun eerste verjaardag.
De risico's
Aan de ingreep zijn eigenlijk geen risico’s verbonden. Castratie is een standaardingreep die onder algehele narcose gebeurt. Om het narcoserisico tot nagenoeg nul te reduceren gebruiken de dierenartsen de modernste en veiligste methode en narcosemiddelen van dit moment.
De ingreep
Castratie kan vanaf 6 maanden leeftijd. Er wordt een kleine snede voor het scrotum gemaakt, waarna de testikels verwijderd worden. Uw hond kan dezelfde dag weer naar huis. Hij krijgt pijnstillers mee voor de dagen na de operatie. Door de kleine snede en de onderhuidse hechtingen is een vervelende kap meestal niet nodig. Indien nodig kan je een diervriendelijke kap aanschaffen. Na 10 dagen wordt de wond door uw dierenarts gecontroleerd.
Kortom:
Castratie kan ervoor zorgen dat uw hond een aangenamer en minder dominante huisgenoot wordt. Wilt u zeker weten of castratie het gewenste effect heeft, dan kan een chemische castratie meer duidelijkheid verschaffen.
Wij sluiten het niet uit om in de toekomst nog enkel gecastreerde honden in opvang te nemen.
Uiteindelijk passen gecastreerde reuen het best in ons concept aangezien het makkelijker is om grotere groepen samen te laten spelen.
Judith en Benny