NLD
  • NLD
  • ENG
  • Home
  • Nieuws
  • Waarom
  • Prijzen
  • Over ons
  • Contact

Castratie of niet?

februari 28, 2018 om 11:50

Castratie van de reu?

Het is wellicht één van de meeste gestelde vragen hier op De Roelhoeve! Maar u weet niet of u wel de juiste beslissing maakt? Of u bent bang geworden van alle indianenverhalen? 

Wij nemen hier omtrent een duidelijk standpunt in en zijn erg voorstander van castratie van de reu.

Wij hebben voor u een aantal overwegingen op een rij gezet.

Castratie kan ervoor zorgen dat uw hond een aangenamer en minder dominante huisgenoot wordt. Wilt u zeker weten of castratie het gewenste effect heeft, dan kan een chemische castratie meer duidelijkheid verschaffen.



Castratie voor een aangenamer gezinslid

• Zonder de bekende paringsdrang kan uw hond een aangenamer huisdier worden.

• Minder weglopen en geen ongewenste serenades meer.

• De gecastreerde reu produceert minder pussige uitvloeiing uit de penis en heeft minder neiging in en om het huis een territorium af te bakenen.

• Gecastreerde honden zijn aanhankelijker en gemakkelijker in de omgang met mensen, maar ook met andere honden.


Castratie tegen dominantie

Castratie kan ervoor zorgen dat uw hond rustiger en minder dominant wordt. Het kan, maar het hoeft niet! We mogen aangeleerd gedrag en gedrag als gevolg van mannelijk hormoon niet met elkaar verwisselen. Als u wilt weten of het gedrag aangeleerd of hormonaal is kan u uw hond een implantaat (suprelorinchip) laten geven. Dit implantaat onderdrukt tijdelijk de productie van mannelijk hormoon. Gedraagt uw hond zich na het plaatsen van het implantaat zoals u dat graag zou willen, dan is castratie een goede optie. Is er geen verandering, dan kunt u beter met het gedrag van uw hond aan de slag!


Castratie voor een gezondere hond?

Daar waar bij teefjes in verband met de gezondheid geadviseerd wordt voor de eerste loopsheid te steriliseren, is er medisch gezien geen reden om een hond op jonge leeftijd te castreren. Op latere leeftijd kunnen er wel medische redenen zijn voor castratie. Prostaatproblemen, testikeltumoren en bepaalde tumoren aan de anus zijn daar voorbeelden van.


Castratie, sterilisatie en het fabeltje van overgewicht.

Sommige honden kunnen de neiging hebben om wat in gewicht aan te komen na sterilisatie of castratie. Dit kan echter eenvoudig tegengegaan worden. Na de ingreep komt de stofwisseling op een lager niveau te liggen. Honden die dan hetzelfde blijven eten houden meer energie over wat opgeslagen kan worden in vet. Dit betekent dat een hond na sterilisatie of castratie gewoonweg minder voer of een voeder met een lager energiegehalte nodig heeft.


Castratie als probleemoplosser

Enkel castratie is nooit de oplossing voor een probleem. Castratie zal het wel mogelijk maken om uw probleem helpen op te lossen. Maar uiteindelijk zal ongewenst gedrag aangepakt moeten worden en slechte gewoontes doorbroken moeten worden.Onze mening van castratie is van die aard dat je niet moet wachten tot er een probleem is. Alle honden die gehouden worden als gezelschapsdier worden best gecastreerd voor hun eerste verjaardag.


De risico's

Aan de ingreep zijn eigenlijk geen risico’s verbonden. Castratie is een standaardingreep die onder algehele narcose gebeurt. Om het narcoserisico tot nagenoeg nul te reduceren gebruiken de dierenartsen de modernste en veiligste methode en narcosemiddelen van dit moment.


De ingreep

Castratie kan vanaf 6 maanden leeftijd. Er wordt een kleine snede voor het scrotum gemaakt, waarna de testikels verwijderd worden. Uw hond kan dezelfde dag weer naar huis. Hij krijgt pijnstillers mee voor de dagen na de operatie. Door de kleine snede en de onderhuidse hechtingen is een vervelende kap meestal niet nodig. Indien nodig kan je een diervriendelijke kap aanschaffen. Na 10 dagen wordt de wond door uw dierenarts gecontroleerd.


Kortom:

Castratie kan ervoor zorgen dat uw hond een aangenamer en minder dominante huisgenoot wordt. Wilt u zeker weten of castratie het gewenste effect heeft, dan kan een chemische castratie meer duidelijkheid verschaffen.

Wij sluiten het niet uit om in de toekomst nog enkel gecastreerde honden in opvang te nemen.

Uiteindelijk passen gecastreerde reuen het best in ons concept aangezien het makkelijker is om grotere groepen samen te laten spelen.


Judith en Benny




Recente berichten

  • Castratie of niet?
    28 feb, 2018
  • Het beste speelgoed voor uw hond uitkiezen
    28 mrt, 2017
  • Trainen met je hond - 9 tips voor snel resultaat
    13 feb, 2017
  • 8 tips voor het fotograferen van honden
    8 feb, 2017

Nieuwtjes & Tips Roelhoeve

Op deze pagina laten we je regelmatig nieuwtjes en tips weten die we graag voor jullie verzamelen.

Groetjes

Judith & Benny

Over ons

 Wij zijn Benny en Judith. We hebben elkaar ontmoet op de hondenvereniging. Het was en is nog steeds onze passie om Duitse herders te trainen. We droomden er allebei van om professioneel met honden te werken. Gelukkig kunnen we zeggen dat onze droom is uitgekomen. Af en toe hebben we honden van vrienden en familie opgevangen. Toen dit uit zijn voegen begon te barsten, hebben we besloten om een hondenhotel te beginnen. Na lang en moeizaam zoeken naar de juiste locatie kwamen we in Budingen terecht. We kochten een oude maar goed onderhouden boerderij met achterliggend weiland, gelegen in de Roelstraat niet ver van de Roelbeek midden in agrarisch gebied. Dat we ons bedrijf de naam “De Roelhoeve” zouden geven, stond als een paal boven water. Na het verkrijgen van de juiste wettelijke licenties is Judith gestart met 6 kennels. Ondertussen volgde ze ook een cursus “Hond en Kat decreet” met de nodige stages. Tijdens de rustige periodes besloten we dierengedragstherapie te gaan geven. In een mum van tijd zijn we uitgegroeid tot een hondenhotel met de huidige 30 kennels en waren we allebei fulltime aan het werk om voor onze gasten te zorgen. Omdat we het hele jaar door gasten hebben, was het niet haalbaar om ook lessen diergedragstherapie te geven. Met spijt in het hart hebben we moeten afzien van het geven van deze lessen. Ondertussen is ons kleine meisje Jessie geboren, zij is letterlijk opgegroeid tussen de honden. Ze is nu een energieke tiener die graag haar vader en moeder helpt. Zelf zijn wij de trotse eigenaren van een chihuahua, een Mechelse herder en drie IJslandse paarden. We kunnen ons niet voorstellen dat we niet omringd zijn door dieren.

Hondenpension  “De Roelhoeve” is niet alleen ons werk, het is onze grootste passie! 

Over De Roelhoeve

De Roelhoeve is een ruime locatie. Elke hond die bij ons op bezoek komt, krijgt zijn eigen slaapgedeelte, aangepast aan zijn/haar grote. De binnenkennels zijn verdeeld over verschillende gebouwen. In één gebouw zijn nooit meer dan 8 kennels. Dit maakt de sfeer rustiger. Meerdere honden uit hetzelfde gezin mogen samen in één kennel.

De Roelhoeve bestaat uit 30 kennels. Alle honden mogen dagelijks op de speelweides lopen. We hebben 12 speelweides waarvan 1 grote en 3 gedeeltelijk overdekt.  We kiezen ervoor om de honden zoveel mogelijk samen te laten spelen. Hoe vaak de honden de speelweides op gaan, hangt af van het weer, de leeftijd en de behoefte van de hond. Iedere hond is anders en dient daarom ook anders benaderd te worden. Alle honden brengen hun eigen eten en hun eigen bed mee. Als uw hond medicijnen moet slikken dan dient u dit duidelijk aan te geven en zelf mee te nemen. Honden zijn verplicht ingeënt tegen hondenziekte, hondenparvovirus en kennelhoest. De vaccinaties moesten minimaal 2 weken voor het verblijf bij ons plaatsvinden en ze moeten jaarlijks gevaccineerd worden. Wilt u een kijkje nemen in onze achtertuin en meer informatie ontvangen? Neem gerust contact met ons op en maak een afspraak.

Het brengen en halen van de honden (na reservatie) kan tussen deze uren:

Maandag – Vrijdag : 09u00 – 10u30  en van 18u00 – 20u00.  Zaterdag, zondag en feestdagen: 09.00 – 10.30 uur

Reserveren
De eerste reservering vindt plaats in onze opvang. Hier stellen we een pensionovereenkomst op en kunt u onze werkwijze en de verblijfplaats van uw hond bekijken. Neemt u alstublieft uw dierenpaspoort mee, zodat wij alle benodigde informatie kunnen noteren. Zo kunnen wij er ook voor zorgen dat de vaccinaties in orde zijn. Voor reserveringen tijdens het zomerseizoen en andere vakantieperiodes vragen wij een vooruitbetaling. (Rekening.nr. BE57 0014 6241 4335 naam hond en verblijfsperiode). Reservering is definitief na volledige storting van het voorschot. Een korte uitleg over de vooruitbetaling. Als je tijdens de schoolvakanties reserveert, betaal je altijd een voorschot. Uw reservering is definitief na volledige aanbetaling van het voorschot.

Bij annulering is het niet mogelijk het voorschot terug te vorderen behalve bij overlijden van de eigenaar (of gezinsleden) of de hond. Dit staat vermeld in de voorwaarden die de klant bij de eerste reservering heeft ondertekend. Houd hier rekening mee bij het maken van de reservering. Alle honden moeten ingeënt zijn tegen Ziekte van de hond Hepatitis Leptospirose Parvovirus Kennelhoest Behandeling tegen vlooien De vaccinaties moesten minimaal 2 weken voor het verblijf bij ons plaatsvinden en ze moeten jaarlijks gevaccineerd worden.

Wat mee te nemen:
Dierenpaspoort: deze bewaren we voor de duur van het verblijf
 Hondenvoer
 indien gewenst
 eigen kussen, deken of mand (eventueel een back-up)
In de kennels zijn drink- en voerbakken aanwezig, manden zijn bij te boeken bij uw reservering