Het beste speelgoed voor uw hond uitkiezen
Een van de leukste dingen aan een hond hebben, is dat hij zo graag speelt. Het beste hondenspeelgoed kiezen is dan ook een belangrijk onderdeel van uw band. Of u hem nu laat apporteren of toekijkt terwijl hij in het rond rolt om zichzelf te entertainen: speelgoed draagt altijd fundamenteel bij aan het welzijn van uw hond. Waarmee houdt u het best rekening wanneer u het beste speelgoed kiest?
Leeftijd
Hoewel hij niet op dezelfde manier als u volwassen wordt, moet u toch rekening houden met de leeftijd van uw hond. Een puppy van drie weken heeft bijvoorbeeld nog baby tanden. Dan is speelgoed van zachter rubber of pluizig, knus materiaal dus perfect voor hem. Tussen zijn derde en negende levensmaand krijgt uw puppy tanden. Dan is het beter om hard rubber te vermijden en alles goed weg te stoppen. Hij zet zijn tanden dan immers in alles wat hij te pakken krijgt. Een brede waaier aan bijtspeeltjes leidt hem af van uw favoriete paar schoenen.
Is de fase van tanden krijgen voorbij, dan beschikt uw hond over stevige kaken voor harder rubberen speelgoed en heeft hij tonnen energie om met balletjes te spelen of aan touwen te trekken. Een oudere hond van zo’n 7 jaar heeft niet meer dezelfde kracht in zijn kaken en tanden als een jongvolwassen hond, maar het blijft belangrijk dat hij op zachtere speeltjes kan knabbelen en dat hij kan spelen met speelgoed dat hem aanmoedigt om actief te blijven. Denk maar aan gemakkelijk op te gooien ballen en stokken. Gelukkig bestaan er tal van specifieke opties die afgestemd zijn op de leeftijd, de grootte en de kauwgewoonten van uw hond.
Grootte en textuur
Zelfs als volwassen dier is het onwaarschijnlijk dat een kleine yorkshire-terriër even stevig zal kauwen als een grote Duitse herder. Die eerste heeft dan ook vaker behoefte aan speeltjes die gemakkelijker in kleinere kaken passen. Evengoed kan een te zacht stuk speelgoed in stukken breken en dan bestaat het risico op verstikking of doorslikken met eventuele maag- of darmproblemen tot gevolg. Als u merkt dat een speeltje tekenen van beschadiging vertoont (het maakt bijvoorbeeld geen geluid meer of er zitten barsten of scheurtjes in het materiaal of de vulling), is het meestal beter om het te vervangen.
Ook de juiste grootte is belangrijk. Te klein speelgoed kan even gemakkelijk worden ingeslikt. Over het algemeen geldt dat speelgoed dat achter de achterste kiezen van uw hond past, te klein is en verstikkingsgevaar veroorzaakt.
Tot slot wilt u ook beslissen welke soorten speelgoed uw hond het best zullen bezighouden. Net als mensen zullen honden na verloop van tijd zelf aangeven welk speelgoed ze het leukst vinden.
Soorten speelgoed
Zelfs gewapend met deze informatie kan de zoektocht door de speelgoedafdeling nog steeds verwarrend zijn. Denk tijdens het winkelen aan deze vier speelgoedcategorieën en houd rekening met de behoeften van uw trouwe viervoeter, dan vindt u zeker de perfecte speeltjes.
Ballen
Er zijn rubberen ballen, pluchen ballen, tennisballen, schuimballen, piepende ballen en zoveel andere. Elk balletje botst op zijn eigen manier. Sommige drijven en lichten op in het donker, heel fijn als u een zwembad hebt of vaak ’s avonds op pad gaat. Deze klassieker is ook ideaal om uw hond actief te houden. Hebt u een bal van de juiste grootte gevonden voor uw hond, let er dan op dat die gemaakt is van materiaal dat stevig genoeg is voor hem, zodat hij het niet aan flarden kan bijten. Ballen moedigen u als baasje ook aan om mee te doen, want honden zijn gek op apporteren of vangen. Zo bouwt u ook aan een sterkere band.
Trekspeelgoed
De meeste honden genieten van touwtrek wedstrijdjes met hun baasje en andere honden. En hoewel er stemmen opgaan om dit spelletje te vermijden omdat het agressie kan opwekken, is er niets mis mee mits uw puppy goed opgevoed is. Het belangrijkste bij trekspeelgoed is wellicht ervoor te zorgen dat uw hond het niet aan flarden trekt. Trekspeeltjes zijn meestal zacht en gemaakt van linnen, leder, canvas of touw. Het is dan ook nodig ze te vervangen zodra u merkt dat de draden bijvoorbeeld losgekomen zijn of er stukjes ontbreken. Let er ook op dat u zich zelf niet te agressief gedraagt tijdens het touwtrekken. Trek het speelgoed zeker niet uit zijn mond, want dat kan schadelijk zijn voor zijn gezondheid. Wilt u dat hij het speeltje loslaat, dan moet u hem leren te reageren op bevelen als ‘Laat vallen’ of ‘Laat los’. En hoewel een hond heel sterke kaken heeft, is het nooit een goed idee om het speelgoed verticaal los te trekken en hem daarbij op te tillen. Dat kan problemen veroorzaken aan zijn kaken, hals en ruggengraat.
Lekkernijen en kauwspeelgoed
Hoewel zowat alles als kauwspeeltje kan dienen, bestaat er speelgoed dat speciaal gemaakt is om op te knabbelen, en dat verdient dan ook de voorkeur. Deze spulletjes zijn meestal gemaakt van nylon of hard rubber, en gaan dan ook lang mee. Sommige zijn zelfs gevuld met lekkernijen om uw hond te trainen of lange tijd bezig te houden, en andere speeltjes zijn gewoon leuk zonder meer. Ze moeten zacht genoeg zijn om op te kauwen zonder het risico dat de tanden gaan breken, maar ook stevig genoeg zodat ze niet gemakkelijk in stukjes breken. U zult merken dat u regelmatig de grootte en stevigheid van de kauwspeeltjes die u kiest, zult moeten aanpassen naarmate uw hond opgroeit. Zorg er wel voor dat er gezonde lekkernijen in het speelgoed zitten, zodat hij zeker gezond blijft terwijl u hem in beweging houdt.
Pluche
Pluchen speelgoed is de favoriet van veel honden, maar helaas is het vaker niet dan wel veilig. Hoewel pluchen speeltjes gemakkelijk aan flarden gescheurd worden en inslik gevaar inhouden, kunnen ze toch nog leuk zijn als ze onder toezicht gebruikt worden. Voordat uw puppy tandjes begint te krijgen, is pluchen speelgoed ook heel geschikt als knuffel ‘s nachts. Is uw hond er gek op, schrijf dit soort speelgoed dan zeker niet onmiddellijk af. Zorg er gewoon voor dat uw puppy weet welke pluchen speeltjes van hem zijn, en wat misschien de knuffelbeer of het kussen van een gezinslid is. Het beste hondenspeelgoed kiezen zorgt ervoor dat u allebei op een veilige en leuke manier speelt. Speelgoed kan net als lekkernijen gebruikt worden als trainingsmiddel. Als u merkt dat uw hond aangetrokken wordt door een bepaald stuk speelgoed, gooi dat dan naar hem als beloning wanneer hij een bevel van u opvolgt en bijvoorbeeld zoals gevraagd gaat zitten. Een belangrijk onderdeel van de training is ook om hem te leren welke speeltjes van hem zijn. Dat beschermt u tegen destructief gedrag dat kan voortvloeien uit de slechte gewoonte om op andere dingen te kauwen, zoals snoep, meubels of speelgoed van kinderen. Denk eraan uw keuzes af te stemmen op de leeftijd en de grootte van uw hond en de intensiteit waarmee hij gewoonlijk bijt. Houd ook in gedachten dat de keuze van speelgoed moet mee-evolueren met de leeftijd van uw hond: er zijn speeltjes voor puppy’s, volwassen en oudere honden. Veiligheid krijgt altijd voorrang, meteen gevolgd door het speelplezier.