NLD
  • NLD
  • ENG
  • Home
  • Nieuws
  • Waarom
  • Prijzen
  • Over ons
  • Contact

8 tips voor het fotograferen van honden

februari 8, 2017 om 15:59, Geen reacties

Hoe krijg je de hond scherp op de foto, met toch een mooie wazige achtergrond? En waarom werkt het herhaaldelijk roepen van commando's niet? Voor tips over het fotograferen van honden, duiken we dit keer in de wereld van de hond.

Tip 1: Je eigen hond

Vaak is de makkelijkste en meest voor de hand liggende optie voor een model het fotograferen van je eigen hondje. Mits op de juiste manier is uitgevoerd, is het een plezier voor baas én hond en versterkt het de band die jullie hebben. Een voordeel van het fotograferen van je eigen hond is je dat hem al goed kent en dus (waarschijnlijk) al weet wat zijn 'beste poses' zijn. De hond kent daarnaast de commando's die jij hem hebt geleerd. Jouw hond kan zo als springplank fungeren voor het fotograferen van andere honden.

Extra tip: Vraag in het begin iemand mee die kan helpen met neerzetten van de hond(en). Dan kun je zelf volledig richten op het fotograferen.

Tip 2: Een glimlachende hond

Zorg voor een ontspannen en blijde hond door een stuk met hem (en de baas) buiten te lopen. Het is niet de bedoeling om de hond uit te putten, maar om hem lekker in beweging te krijgen. Als de hond bij thuiskomst eenmaal is uit gehijgd, krijgt hij een blijde blik die het fotograferen waard is.

Tip 3: De scherpe hond

Dierenportretten zijn wat dit betreft niet veel anders dan portretten van mensen. Automatisch kijken we naar de ogen van het dier of persoon die is vastgelegd. Bij een goed portret kun je namelijk het verhaal van de persoon aflezen aan de ogen. Hetzelfde geldt voor dieren, want we zien graag menselijke emoties bij dieren. Zorg daarom altijd dat de ogen scherp zijn. Dit geeft direct meer persoonlijkheid en emotie aan je portret, wat de foto absoluut ten goede komt.

Tip 4: De hond die niet stil kan zitten

Wanneer het voor de hond erg spannend of leuk is, wordt hij vanzelf beweeglijk. Je kunt dan het beste iets ruimer in je scherptediepte zitten, om hem toch scherp te krijgen.
Het enige wat je als fotograaf kunt doen is zorgen dat je de beste momenten pakt. Zet voor de hond die niet stil kan zitten de camera op automatisch zetten en in serie schieten. Pik alleen de beste foto eruit en bewerk die. Durf een keuze  te maken en bewaar niet alle foto's.

 Tip 5: De aandachtige hond

Pak je camera en maak een foto in het bijzijn van je hond (maar niet perse van je hond). Als hij positief of niet reageert op het geluid van de sluiter geef hem dan een beloning. Zorg dat de hond het bijzijn van de camera en het geluid ervan gaat zien als het moment voorafgaand aan een beloning. Je zal zien dat hij meer aandacht voor je gaat krijgen. Voor nog meer aandacht, kun je kortstondig, zacht en met een enthousiaste stem tegen de hond praten. Daar gaat hij beter gaat luisteren. Herinner jezelf eraan dat honden een veel scherper gehoor hebben dan wij! Maar bovenal: Houd het kort en maak het leuk! Beloon op het juiste moment en straf hem niet.
Er is niets verwarrender en angstiger voor een hond dan een fotograaf (en baas) wie zich over een hondje buigt en commando's naar hem blaft: "Zit, Fikkie,... nee- ZIT. Ik zei Fikkie zit. Zit. Down! Zit Fikkie. Fikkie- zit. Ziiiiit. ZIT". Arme Fikkie! Geen wonder dat hij niet doet wat je zegt.


Tip 6: Hond op ontdekkingsreis

Zorg voor afwisseling door op zoek te gaan naar nieuwe locaties, te fotograferen op verschillende tijdstippen en met verschillende lenzen. Dit houdt het voor de hond spannend en leuk en jij kunt zo ook veel verschillende dingen uitproberen. Hierdoor kun je erachter komen wat je leuk vindt en wat wel (of niet) werkt op de foto. Honden houden van het ontdekken van nieuwe plekken met allemaal nieuwe luchtjes. Hierdoor zal je hond de fotosessies als positief ervaren. Ook zullen jullie een sterkere band opbouwen door samen dingen te ondernemen.

 Tip 7: De hondeneigenaar buiten beeld

Een manier om een foto te maken van een alerte hond is om samen te werken met de baas. Laat, terwijl je bezig bent met een compositie, de baas vanuit een andere hoek fluiten of de naam van de hond roepen. Dit verrast de hond en je hebt enkele seconden de tijd om de hond te fotograferen op in een alerte pose.

Tip 8: Schiet in de hondenwereld

Hoewel het leuk is om een paar foto's te maken vanaf ooghoogte, is een standpunt vanuit hun wereld interessanter. De professionals maken op een manier contact met de hond door op hun ooghoogte te fotograferen. Bij een Deense dog kan zijn ooghoogte tot jouw taille reiken. Voor een chihuahua moet je daar en tegen op de grond liggen. Ben je er wel van bewust dat het verkleinen van je postuur invloed heeft op het instinct van de hond. Vooral dominante hondenrassen kunnen dit als een moment ervaren om de rangorde te bepalen. Let op de non-verbale communicatie van de hond. Als hij zijn staart hoog houdt en naar je toe wilt komen op het moment dat jij gaat hurken: Sta op en bewaar het shot voor een later moment. Zorg dat je de baas over de hond blijft, ook als het niet jouw hond is.

De wereld van de hond is nog steeds een beetje de wereld van de wolf. Houd rekening met het instinct van de hond en je maakt prachtige foto's zonder zijn innerlijke wolf wakker te maken.
 Vooral bij een foto genomen op ooghoogte projecteren we menselijke emotie op dieren. Niet doen:

  • Gebruik niet te veel flits. Het maakt de shoot stressvol voor de hond. Schiet liever overdag en/of gebruik een hogere ISO.
  • Maak het geen non-stop fotosessie. Zorg dat de hond eventjes rust heeft en speel tussentijds met hem.
  • Doe geen dingen waarvan je weet dat ze er een hekel aan hebben. (Door ze kleding aan te trekken of naar plekken meet te nemen die ze niet leuk vinden.)
  • Denk niet dat je een dure camera nodig hebt. De beste camera is de camera die je bij je hebt. Ook een smartphone met redelijke camera verricht wonderen bij genoeg licht.
  • Leg jezelf geen restricties op. Voel je vrij om te experimenteren.
  • Laat je pup niet schrikken. Introduceer de camera voorzichtig en laat hem wennen aan de camera.
  • Communiceer met zowel de hond als de eigenaar na afloop van de fotosessie. Evalueer wat je de volgende keer anders zou kunnen doen om beter te worden in je fotografie.

Inspiratie:zoom.nl

Geen reacties

Geef een reactie







Recente berichten

  • Castratie of niet?
    28 feb, 2018
  • Het beste speelgoed voor uw hond uitkiezen
    28 mrt, 2017
  • Trainen met je hond - 9 tips voor snel resultaat
    13 feb, 2017
  • 8 tips voor het fotograferen van honden
    8 feb, 2017

Nieuwtjes & Tips Roelhoeve

Op deze pagina laten we je regelmatig nieuwtjes en tips weten die we graag voor jullie verzamelen.

Groetjes

Judith & Benny

Over ons

 Wij zijn Benny en Judith. We hebben elkaar ontmoet op de hondenvereniging. Het was en is nog steeds onze passie om Duitse herders te trainen. We droomden er allebei van om professioneel met honden te werken. Gelukkig kunnen we zeggen dat onze droom is uitgekomen. Af en toe hebben we honden van vrienden en familie opgevangen. Toen dit uit zijn voegen begon te barsten, hebben we besloten om een hondenhotel te beginnen. Na lang en moeizaam zoeken naar de juiste locatie kwamen we in Budingen terecht. We kochten een oude maar goed onderhouden boerderij met achterliggend weiland, gelegen in de Roelstraat niet ver van de Roelbeek midden in agrarisch gebied. Dat we ons bedrijf de naam “De Roelhoeve” zouden geven, stond als een paal boven water. Na het verkrijgen van de juiste wettelijke licenties is Judith gestart met 6 kennels. Ondertussen volgde ze ook een cursus “Hond en Kat decreet” met de nodige stages. Tijdens de rustige periodes besloten we dierengedragstherapie te gaan geven. In een mum van tijd zijn we uitgegroeid tot een hondenhotel met de huidige 30 kennels en waren we allebei fulltime aan het werk om voor onze gasten te zorgen. Omdat we het hele jaar door gasten hebben, was het niet haalbaar om ook lessen diergedragstherapie te geven. Met spijt in het hart hebben we moeten afzien van het geven van deze lessen. Ondertussen is ons kleine meisje Jessie geboren, zij is letterlijk opgegroeid tussen de honden. Ze is nu een energieke tiener die graag haar vader en moeder helpt. Zelf zijn wij de trotse eigenaren van een chihuahua, een Mechelse herder en drie IJslandse paarden. We kunnen ons niet voorstellen dat we niet omringd zijn door dieren.

Hondenpension  “De Roelhoeve” is niet alleen ons werk, het is onze grootste passie! 

Over De Roelhoeve

De Roelhoeve is een ruime locatie. Elke hond die bij ons op bezoek komt, krijgt zijn eigen slaapgedeelte, aangepast aan zijn/haar grote. De binnenkennels zijn verdeeld over verschillende gebouwen. In één gebouw zijn nooit meer dan 8 kennels. Dit maakt de sfeer rustiger. Meerdere honden uit hetzelfde gezin mogen samen in één kennel.

De Roelhoeve bestaat uit 30 kennels. Alle honden mogen dagelijks op de speelweides lopen. We hebben 12 speelweides waarvan 1 grote en 3 gedeeltelijk overdekt.  We kiezen ervoor om de honden zoveel mogelijk samen te laten spelen. Hoe vaak de honden de speelweides op gaan, hangt af van het weer, de leeftijd en de behoefte van de hond. Iedere hond is anders en dient daarom ook anders benaderd te worden. Alle honden brengen hun eigen eten en hun eigen bed mee. Als uw hond medicijnen moet slikken dan dient u dit duidelijk aan te geven en zelf mee te nemen. Honden zijn verplicht ingeënt tegen hondenziekte, hondenparvovirus en kennelhoest. De vaccinaties moesten minimaal 2 weken voor het verblijf bij ons plaatsvinden en ze moeten jaarlijks gevaccineerd worden. Wilt u een kijkje nemen in onze achtertuin en meer informatie ontvangen? Neem gerust contact met ons op en maak een afspraak.

Het brengen en halen van de honden (na reservatie) kan tussen deze uren:

Maandag – Vrijdag : 09u00 – 10u30  en van 18u00 – 20u00.  Zaterdag, zondag en feestdagen: 09.00 – 10.30 uur

Reserveren
De eerste reservering vindt plaats in onze opvang. Hier stellen we een pensionovereenkomst op en kunt u onze werkwijze en de verblijfplaats van uw hond bekijken. Neemt u alstublieft uw dierenpaspoort mee, zodat wij alle benodigde informatie kunnen noteren. Zo kunnen wij er ook voor zorgen dat de vaccinaties in orde zijn. Voor reserveringen tijdens het zomerseizoen en andere vakantieperiodes vragen wij een vooruitbetaling. (Rekening.nr. BE57 0014 6241 4335 naam hond en verblijfsperiode). Reservering is definitief na volledige storting van het voorschot. Een korte uitleg over de vooruitbetaling. Als je tijdens de schoolvakanties reserveert, betaal je altijd een voorschot. Uw reservering is definitief na volledige aanbetaling van het voorschot.

Bij annulering is het niet mogelijk het voorschot terug te vorderen behalve bij overlijden van de eigenaar (of gezinsleden) of de hond. Dit staat vermeld in de voorwaarden die de klant bij de eerste reservering heeft ondertekend. Houd hier rekening mee bij het maken van de reservering. Alle honden moeten ingeënt zijn tegen Ziekte van de hond Hepatitis Leptospirose Parvovirus Kennelhoest Behandeling tegen vlooien De vaccinaties moesten minimaal 2 weken voor het verblijf bij ons plaatsvinden en ze moeten jaarlijks gevaccineerd worden.

Wat mee te nemen:
Dierenpaspoort: deze bewaren we voor de duur van het verblijf
 Hondenvoer
 indien gewenst
 eigen kussen, deken of mand (eventueel een back-up)
In de kennels zijn drink- en voerbakken aanwezig, manden zijn bij te boeken bij uw reservering